– KLATRING –

Store Skagastølstind

Storen er Norges 3. høyste fjell og det høyeste som krever klatring. Frem til førstebestigningen av engelskmannen William Cecil Slingsby i 1876 ble Storen oppfattet som ubestigelig.

Rutene vi bruker i dag er ikke teknisk vanskelig, men eksponert og til tider svært luftig. Du må være i god fysisk form for å kunne gjennomføre ca 1600 høydemeter og 12-15 timers tur.

Den største utfordringen for mange er høyden og den mentale utfordringen det er å gå over smale galleri og klyve 600 meter over Slingsbybreen. Vær oppmerksom på at turen er eksponert for steinsprang. Det krever at du selv også er forsiktig med å løse ut småstein for ikke å utsette andre i området for fare.

 

Mer om turen

Turen starter fra Turtagrø og går inn Skagadalen opp til Hytta på Bandet. Dette tar ca 3 timer. Herfra blir terrenget brattere, og det er flere passasjar med klyving opp til Hjørnet.

På Svaet sikrer en med tau. På Hjørnet er det luftig. Herfra til toppen er det klatring.

Første passasje er Galleriet som går videre opp til en hylle. Så har man to alternativ videre; Vigdals Sva og Heftyes Renne. Her er det ca 10 bratte høgdemeter og grad 3-4 klatring. Turen videre mot toppen er enkel. Det er mange ruter til Storen, men disse to alternativene er de mest brukte.

På retur er det en 40 meter rappell nordvest for ruten du bruker på vei opp som tar deg ned til like ved Hjørnet. Videre er det retur til Turtagrø samme vei.

Fakta om turen:

Varighet:

12 – 15 timer t/r

Høyde:

884 – 2405 moh

KART:

Beste kart er Hurrungane 1:25000. Dette kan kjøpes i resepsjonen på Turtagrø.